Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Riisaren hevosia, Kaiku keskellä.
Riisaren hevosia, Kaiku keskellä.

Kaiku jo vanhempanaKaiku jo vanhempana

 

 

 

 

 

 

 

 

Historiaa

Suomenhevonen Kaiku oli ensimmäinen hevonen, jonka muistan lapsuudestani. Isäni on kotoisin Viipurin maalaiskunnasta Ihantalasta, Riisaaresta. Maatilan kaikki työt tehtiin hevospelillä ja Kaiku-varsa sai olla kaikessa mukana. Kaiku ja Riento muiden mukana joutuivat lähtemään evakkotaipaleelle. Kotilaidunta jyräsivät tankit. Riisaaren hevosista Riento teki molemmat evakkomatkat, Sirkka päätyi tehtaalle ja Jehu-ruuna joutui sotaan eikä palannut. Evakkomatka päättyi Niemenkylän kartanon maista lohkaistuun Kuuselan tilalle, tänne Vihtiin. Kaiku teki ahkerasti töitä, kunnes traktori korvasi kauramoottorin. Eläkepäiviä Kaiku-polle vietti leppoisasti metsähaassa. Joskus ilmestyi turpa tuvan ikkunalaudalle sokeripalan toivossa. Kaikusta on muistona kihnutusjäljet pihamännyssä, sekä talomme nimi Kaikula. 

Vuodet vierivät ja oma tyttäreni innostui hevosista. Ensin ruokittiin pihakiviä ja tyhjillään olevassa navetassa hoidettiin mielikuvitus ponit ja puoliveriset. Jokaisen kauppalapun loppuun oli tikkukirjaimilla kirjoitettu: 1 poni.

Nyt navetta on remontoitu talliksi, vanhemmat eläkkeellä ja minä mieheni Juhan kanssa jatkamme tilan pitoa – ja hevostenhoidosta onkin tullut leipätyö. Ja remonttihan jatkuu…

Talli nyt 

Karsinapaikkoja on yhdeksän, joista kaksi poneille. Talli on remontoitu täyttämään EU säädöksiä. Valaistu 20 x 60 m hiekkakenttä on niin oman talliporukan kuin lähitallienkin ratsastajien ahkerassa käytössä. Kenttä kunnostettiin 2013 lisäämällä kaksi senttiä kivituhkaa. Estekalustoa löytyy myös jonkin verran. Satulahuoneessa tai terassilla nautitaan kahvit ja ratkotaan porukalla hevospulmia. Heinä-ja laidunmaata on noin 24 ha. Pelloista osa on pysyvää laidunta ja osasta teemme luomuheinää omaan tarpeeseen. Tarhat ovat eri kokosia ja muutamassa on hiekkapohja. Käytössä on myös kaksi isoa metsähakaa. Kaksi pientä pihattoa antavat suojaa metsähaan asukeille.